nedjelja, 23. veljače 2014.

Dovršen postupak registracije Sportske zajednice Grada Delnica

Slavica Grgurić Pajnić, predsjednica
Slavica Grgurić Pajnić, predsjednica Sportske zajednice Grada Delnica povodom uspješnog završetka registracije kaže:

„Već od sutra kada će nam službeno u Uredu državne uprave biti uručeno rješenje o registraciji, fokusirati ćemo se na aktivnosti koje obuhvaćaju ispunjenje formalno-pravnih obaveza koje nam nalaže Zakon o udrugama i sportu kao i drugi normativni dokumenti koji reguliraju pitanja vezana uz organizaciju sporta na razini lokalne zajednice. Slijedi nam faza stabilizacije rada u Zajednici, jer sam postupak osnivanja i registracije nije od djela sportskih djelatnika proveden na „FAIR PLAY“ način.

Ovom prilikom velika zahvala ide prema Gradu Delnicama, naročito zamjenici gradonačelnika Katarini Mihelčić koja je provela postupak likvidacije „stare“ zajednice sportova, a o kakvom se tu poslu radi možda najbolje oslikava činjenica da se kroz 12 godina nefunkcioniranja i nekoliko neuspjelih pokušaja pokretanja rada u toj zajednici nije postiglo gotovo ništa. Međutim, sa svakim novim pokušajem stvaralo se plodno tlo za podjele i neproduktivne svađe među sportašima koje i dalje tinjaju. Danas, takvo ophođenje prema sportskoj aktivnosti u našem Gradu odlazi u povijest. Svi ćemo skupa se morati naučiti tolerantnije ponašati i odnositi jedni prema drugima. Sport ne trpi nikakav oblik nejednakosti sviđalo se to nekome ili ne, nulta točka tolerancije na bilo koju diskriminaciju biti će primijenjena bez obzira o kome se radi. Danas smo dobili okružje u kojem možemo otvoriti mnoga pitanja, sigurno ću se beskompromisno zalagati da se ta dugo iščekivana vrijednost ne kontaminira u bilo kojem smislu.

Klizalište treba tretirati kao kapitalni sportski objekt
Značaj i potreba budućeg rada u Zajednici prvenstveno će ovisiti i o spremnost Grada Delnice, koji bi trebao iskazati tendenciju prema omogućavanja postupnog preuzimanja mjerodavnosti nad delničkim sportom u korist novoosnovane zajednice. Postupak tranzicije ovlasti neće biti lagan, stoga apeliram na strpljenje jer pred nama slijedi konstituiranje tijela upravljana Zajednicom temeljem odredbi Statuta, te donošenje niza internih odredbi i pravilnika koji bi trebali olakšati transparentni rad Zajednice.

Jedan od zaključaka osnivačke skupštine bio je da se treba pripremiti kvalitetniji prijedlog Statuta, namjeravam to sa svojim suradnicima iz Izvršnog odbora u što kraćem vremenu pripremiti.  Postupak registracije Zajednice pokazao je da nam je većina sportskih udruga u administrativnom neredu, potrudit ću se da zajedno sa Gradom Delnice i Uredom za državnu upravu organiziram tematsku koordinaciju koja treba pomoći sportskim udrugama da zadovolje propisane administrativne standarde. Nad Udrugama koje ne iskažu interes za djelovanje pokrenut će se postupak likvidacije, a osobe ovlaštene za zastupanje tih udruga morati će odgovarati u skladu za zakonom. Očekujem da ćemo vrlo brzo utvrditi točnu sistematizaciju aktivnih sportskih udruga, te da ćemo ponuditi nova rješenja vezana uz sustav funkcioniranja sporta na području lokalne zajednice.


Stvaranje sportskog sustava jednih mogućnosti
Mnogi kada im se spomene Zajednica pomisle na dijeljenje novaca, željela bi da shvatite da Sportska zajednica Grada Delnica neće dijeliti, niti raspolagati sa nikakvim novcem za sport i sportsku infrastrukturu u ovoj fazi rada i organizacije. Svima onima koji stvaraju takvu psihozu želim poručiti da se uključe u stručna povjerenstva koje namjeravam osnovati zajedno sa svojim suradnicima. Smatram da nam je dobrodošao širi spektar sportskih djelatnika koji mogu svojim radom doprinijeti stvaranju aktivnog sportskog sustava koji treba osigurati iz svih dostupnih izvora financiranja sredstva za sport i rekreaciju. Pred ovom našom sportskom zajednicom stoji veliki posao a posebnu pažnju želim usmjeriti prema mladima koji kroz sportsku zajednicu će dobiti osigurane resurse za sportski razvoj, zdravstvenu skrb, te educirane trenere raznih sportova“

Nema komentara:

Objavi komentar